Wat is het FBB? De naam “Fonds voor Beginnende Bands, zegt het al: het fonds biedt hulp aan bands die willen starten met het maken van muziek en het geven van optredens. 

Het woord “Fonds” doet vermoeden dat er geld in het spel is. Dat klopt! Maar dit geld gaat niet naar de band. Jammer, maar helaas.

Het zit zo: Het fonds voor beginnende bands wordt beheerd door de Stichting Muziekvrienden Groningen (SMG). Deze stichting is bevoegd om het geld van het Fonds fonds te beheren en dus ook uit te geven. Of subsidie aan te vragen. Of niet uit te geven.

Doelstelling van het Fonds is het verschaffen van middelen aan een groep beginnende muzikanten om zodoende een band te kunnen starten. Het Fonds fonds wil zoveel mogelijk bands helpen, met toch een beperkt budget.

Waarom doet het FBB dit?

Het FBB doet dit met hulp van de Stichting SMG om de muziekbeoefening en beleving in de Provincie en de stad Groningen een boost te geven. Omdat samen muziek maken zo belangrijk is. Je leert samenwerken, luisteren naar elkaar, doelen stellen, emoties delen, leiding nemen, leiding accepteren: je bent met een groep individuen en je maakt toch één product. 

Nog belangrijker is het feit dat muziek maken gezond is: het biedt ontspanning én je wordt er slimmer van. Hoe dat precies zit moet je aan Erik Scherder vragen (boek: singing in the brain).   

Als laatste wil het FBB er voor zorgen dat de “old school” muziekbeleving weer meer aandacht krijgt. In plaats van in je telefoon, PC of I-Pad zit je daadwerkelijk achter een drumstel, sta je te bassen of zing je in een microfoon.